Är du sugen att skaffa dig en egen så kan jag rekommendera den modell jag fick från Cervera. Det är en Anders Petter serie Wallman. Jag har förvisso bara använt den en enda gång, men det hela gick som en dans trots att jag var skeptisk till en början. Jag tror du får en pastamaskin av den här kalibern för runt 500 spänn.
![]() | ||
| Min allra första tagliatelle hänger på tork! |
Grundrecept pastadeg 4 portioner
400 g durumvete
6 äggulor
3 hela ägg
3 msk olivolja
3 msk vatten
1. Mät upp mjölet i en bunke, tillsätt äggen.
2. Börja med att arbeta ihop med en gaffel till en deg.
3. Knåda för hand tills den blir jämn och fast.
Det gäller att få en bra fasthet/smidighet på degen:
-Fastnar degen på fingrarna behöver du tillsätta mer mjöl.
-Känns degen för torr, tillsätt lite vatten!
Låt degklumpen vila 30 minuter i kylen under handduk!
Med degen knådad och färdigvilad är det så dags att låta pastamaskinen stå i fokus! Här har rimligen varje maskin sina olika instruktioner, men de följer samma teknik. Det handlar om att veva lagom stora klumpar av degen igenom maskinen till långa plattor som man sedan antingen gör knyten och lasagne av eller skär av till spaghetti eller tagliatelli.
Pastadags!
1. Ta en bit deg, storlek en halv tennisboll cirka.
2. Veva degen genom maskinen på grövsta tjockleken
3. Vik den utrullade pastaplattan dubbelt och rulla igen.
4. Upprepa proceduren ett antal gånger, på detta sätt kommer du att utnyttja pastamaskinens hela bredd.
5. När du har vevat till din "grundplatta" ställer du in maskinen på tunnare tjocklek Den här tjockleken är den som din slutliga pasta kommer att få. På min maskin motsvarar läge 7 ravioli eller andra "pastapaket". På denna tjocklek gör du lasagneplattor också. För spaghetti rekommenderas tjocklek 5 också, för tagliatelli tjocklek 7.
6. När du med den nya tunnare inställningen vevar dina plattor kommer de att bli klart längre! Skär de långa pastaplattorna i cirka 30 cm längd för att underlätta arbetet i senare moment. Placera dessa plattor på ett mjölat bakbord.
7. Upprepa hela proceduren från punkt 1 med ny degklump tills du har förvandlat hela degklumpen till tunna pastaplattor redo att användas i de sista stegen!
8. Om du inte gör pastapaket eller lasagne så monterar du på en ytterligare del på maskinen. Här vevar du nu igenom dina plattor med rätt tjocklek. De skärs nu i maskinen till rätt bredd.
8. Låt pastan torka i cirka 60 minuter på handduk eller hängande (se bilder)
![]() |
| Jag lät pastan torka både hängande och på handduk. Nästa gång kör jag nog på handdukar rakt av för det kändes smidigast. |
Denna jungfrufärd på pastahavet gjorde jag, som ni har sett på bilderna, tagliatelle. Pastan går att förvara i kylskåp i en vecka, och till och med att frysa in. Men jag kokade tagliatellen direkt efter tork i 3 minuter i kokande saltat vatten. En speciell känsla att ha knådat och vevat denna pasta själv måste jag säga! Denna jungfrufärd låg fokus på pastan, så såsen jag serverade till var vanlig tomatsås med riven parmesanost. Mmmmm!
Syftet med det här inlägget är att få eventuella läsare att våga ta steget att köpa in sin egen pastamaskin! Det är mycket lättare än vad man tror. Jag fick "hjälp" under hela processen av min treåring, så detta är ett perfekt sätt att med familjen spendera ett par timmar tillsammans med full fokus på enkel, hälsosam, vällagad mat. Bättre än barnprogram, iPad-spelande eller andra helgaktiviteter som den moderna barnfamiljen ägnar sig åt.
I framtiden känner jag att jag tänker experimentera främst med olika pastaknyten. Kan tänka mig att t.ex. ravioli, fyllda med kvalitetsingredienser, är den typ av pasta som sticker ut mest jämfört med butikspastan.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar