söndag 29 januari 2012

5-rätters festmeny, del 3 av 5

Förra rätten var varm, därför passar det bra med en kall rätt. Det skadar ju inte heller att rätten kan läggas upp på assietter och förvaras i kylen redan innan gästerna kommer. Sikrom är en personlig favorit. Sältan i den rommen smakar äkta hav och får mig att längta till sommaren.


Rätt 3 ( 4 portioner )


Sikrom på ungsbakad dillpotatisslant med rödlök och gräddfil

Mums filibaba! Denna rätt går att förbereda helt före gästerna kommer.


1 potatis
100 g sikrom
Gräddfil
Rödlök, finhackad
Dill, finhackad
Salt

1. Finhacka rödlök och lägg i kallt vatten. Byt vattnet efter en kvart. Denna behandling ger mildare och krispigare lök. Sila bort vattnet före uppläggningen på assietten.
2. Tvätta en stor potatis och skär ut fyra slantar, 5 mm tjocka ungefär.
3. Pensla lite olivolja på slantarna, strö lite salt på. Strö över lite finhackad dill.
4. Ugnsbaka i mitten av ugnen, 200 grader i cirka 15 minuter eller tills de är mjuka i mitten.
5. Låt slanten kallna och förvara i kylen.
6. Lägg slanten på en assiett, toppa med gräddfil, urvattnad rödlök och rom. Garnera med lite dill.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar