lördag 14 januari 2012
Jordnötssås 4 portioner
Jag inleder min bloggkarriär med ett recept på en jordnötssås. Kanske inte riktigt den start jag hade fantiserat om. Men efter att ha gjort ett par misslyckade jordnötssåser känner jag att jag måste dokumentera denna. Den passade perfekt till dagens wokade kyckling, grönsaker och ris!
1/2 dl jordnötter
1 gul lök
3 cm färsk ingefära
1 msk tomatpuré
1 tsk honung
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
salt
soja
1. Riv löken fint och bryn mjuk på låg temp i lite olja i en kastrull
2. Finriv ingefäran ner i kastrullen (skala med t.ex. tesked och riv "mot trådarnas riktning")
3. Krossa jordnötterna (mortel, eller i handduk mot bänken, alternativt hacka med kniv) och rör ner i grytan.
4. Rör ner tomatpuré, honung, pressad vitlök och kokosmjölk. (Överbliven kokosmjölk kan frysas in)
5. Rör ner sambal oelek. Den som gillar hetta kan öka dosen!
6. För färgens skull tillsätt några droppar (kinesisk) soja.
7. Salta efter smak och tycke.
8. Låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter, blir såsen för tjock innan du ska servera tillsätter du bara någon matsked vatten.
Denna sås serveras med fördel till wokad kyckling och grönsaker med ris eller nudlar!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar