söndag 29 januari 2012

5-rätters festmeny, del 4 av 5

Efter att ha pumpat tungan med alla dessa olika smaker som rätt 1, 2 och 3 innebär är det på sin plats med en liten "bonusrätt" för att rensa smaklökarna! Sedan följer en delikat kötträtt som passar de allra flesta tungor. Potatismuffinsen går att tillaga och förvara i kylen fram till serveringsdags. Såsen med den heta och rika smaken från tre sorters peppar kan varmhållas länge på spisen. Bon appetit!

Smaklöksrenare


Ingefärsgranité ( 4 portioner )


1 citrongräs
1 lime
2 limeblad
33 cl Ginger Ale
10 g ingefära (cirka 3 cm)
(8 cl citronvodka till serveringen om du vill)

1. Skala ingefäran med t.ex. tesked och hacka ner den lite på en höft i en kastrull.
2. Haka ner citrongräset
3. Pressa limen i kastrullen
4. Lägg i limeblad
5. Häll över Ginger Ale
6. Slå på plattan och låt det bara koka upp.
7. Sila ner vätskan i plastform och stoppa i frysen.
8. Vid serveringen så skrapar du "ingefärs-is" med en sked ur formen. Servera i snapsglas eller på sked.
9. Serverar du i snapsglas så kan du hälla över 2 cl citronvodka, men jag körde helt alkoholfri servering.



Rätt 4


Oxfile med ört- och prästostfylld potatismuffin och trepepparsås ( 4 portioner )

Potatismuffin (Tillagas flera timmar innan serveringen) ( 4 portioner )

2 stora bakpotatisar
1 msk maizena
150 g riven prästost
1 dl hackade färska örter (körvel, salvia och oregano valde jag)
Salt
Peppar

1. Grovriv ost och potatis ner i en stor bunke.
2. Tillsätt örterna och maizena.
3. Salta och peppra efter smak.
4. Blanda väl.
5. Krama ur mycket vätska ur röran med händerna.
6. Fyll sedan smet i 4 muffinsformar i en sån där stor non-stick muffinsplåt.
7. Lägg lite bakplåtspapper över smeten.
8. Ställ en liten ugnsfast tyngd på respektive muffins (på bakplåtspappret). Jag ställde fyra tekoppar i keramik och slutligen en glasform på tekopparna för att få jämn press på potatismuffinsarna.
9. Baka i 175 grader i ugnen i 60 minuter under press.
10. Låt muffinsarna svalna under press. Ställ muffinsplåten i kylen och låt stå under fortsatt press i minst 2 timmar.
11. Gröp ur varje muffins försiktigt med en stor sked och värm på precis innan serveringen.
12. I detta fall så kan du ju köra in potatismuffinsarna i ugnen när oxfilén tas ut ur ugnen för att vila 10 minuter.


Trepepparsås (Kan göras långt i förväg och värmas precis innan servering. Tillsätt eventuellt en liten skvätt grädde om såsen tjocknat för mycket) ( 4 portioner )

1 tsk svartpepparkorn
1 tsk grönpepparkorn
1 tsk rosépepparkorn
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
3 dl kalvbuljong (vatten + kalvfond eller buljongtärning)
1,5 dl grädde
1 dl rött vin
1 msk dijonsenap
1-2 tsk kinesisk soja (för färgen)
1 tsk socker
salt

1. Smält smöret och fräs löken försiktigt under omrörning i några minuter
2. Mortla pepparen fint.
3. Fräs finmortlad peppar och tomatpure med löken någon minut för att frigöra smakerna i pepparen.
4. Strö över mjölet och rör runt till en massa.
5. Häll över buljongen och låt koka upp. Rör runt hela tiden för att lösa upp peppar massan i vätskan.
6. Tillsätt grädden, vinet, socker och senap. Låt koka upp och sjuda 5 minuter.
7. Färgsätt med sojan. Smaka av med salt.

Denna sås kan göras i god tid. Du kan varmhålla den mycket länge på spisen på lägsta temperaturen under lock. Såsen ska då inte ens sjuda. Tillsätt någon matsked vatten ibland om den blir för tjock.


Helstekt oxfile (Samtidigt som du hettar upp rätt 2 passar du på att förbereda filén) ( 4 portioner )


800 g oxfile
salt
peppar


1. Putsa och bryn den rumstempererade filén i smör så att den får fin färg runt om.
2. Salta och peppra runt om.
3. Kör in termometer och kör den i ugnen på 150 grader tills termometern visar 55 grader.
4. Låt filen vila i cirka tio minuter under lite folie för att behålla värmen.
5. Här passar det bra att köra in de urgröpta potatismuffinsarna i den redan varma ugnen när köttet vilar.
6. Skär 4 rejält tjocka skivor av filén (ca 5cm) och servera med varm potatismuffins och trepepparsås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar